Nyissa meg az ékszerlistát
Online ékszerüzlet ékszerek

 

Anyák napja – még egy ok az ajándékozásra

Gondolkodtatok már azon, mit ajándékoztok szeretteiteknek anyák napjára? Bennem pár napja tudatosult, hogy alig egy hét van áprilisből és vasárnap az anyákat ünnepeljük. A rengeteg nemzetközi nap közül talán ez az egyetlen, ami engem meghat. Gyermekként ilyenkor szavaltam – zokogva – József Attila Mamáját. Azt hiszem, jobban meghatódtam az édesanyám iránti szeretettől, mint ő – sosem értem a vers végére, mert fojtogattak a könnyek. Azóta sok minden megváltozott: nem sírom el magam a Mamától, nem szavalok verset anyák napján, de továbbra is igyekszem figyelmes lenni.

Több dilemmám is van az anyák napjával: máig nem értem, miért nem üli minden nemzet ugyanazon a napon? Május első vasárnapján csupán pár államban ünnepelünk, többek között Romániában, Magyarországon, Szerbiában, Spanyolországban, Portugáliában. Amerikában, Szlovákiában és a legtöbb nyugat-európai országban május második vasárnapján ülik az anyák napját. Franciaországban május utolsó vasárnapján, Oroszországban november utolsó vasárnapján, Angliában a nagyböjt negyedik vasárnapján köszöntik az anyákat. Erre az egyetlen ésszerű magyarázat, hogy különböző kultúrkörökben különböző szokásokból alakult ki ez az ünnep. Angliában például vallási ünnephez kötötték, és már a 17. században annyira jelentős nap volt, hogy a távolba szakadt szolgálók szabadnapot kaptak, hogy haza utazva anyjukkal töltsék a jeles napot. Amerikában a 19. század végén „találják ki”, eredetileg az elhunyt anyákra emlékeztek, idővel aztán kiterjesztették az ünnepet minden édesanyára. Állítólag a szokást innen örökölte át Európa, s ebben nagy-nagy szerepet játszottak a kereskedők! Ők ragaszkodtak az ajándékozás meghonosításához. Magyarországon a 20. század első negyedében karolják fel az ünnepet, ezt katolikus ünnephez kötik, ezért döntenek május első vasárnapja mellett – s ezáltal derogálnak az amerikai második vasárnaptól.

A másik dilemmám, hogy anyák napján kiket köszöntünk: minden anyát vagy mindez a szűk családra korlátozódik? A wikipédia szerint az anyaság ünnepe ez, ami azt jelentené, hogy mindenkit köszöntenünk kell, aki valaha is gyermeknek adott életet. Szokásaink viszont korlátozottabb körre szorítkoznak: az anyákra és nagyanyákra. Őket évtizedek óta megajándékozzuk. Egykor a legelterjedtebb anyák napi ajándék a virág és a bonbon volt. Mára ez kissé változott, bővült, de az ajándék értéke továbbra is inkább szimbolikus. Vasárnap meglephetitek szeretteiteket brossal – szerintem ez a legklasszikusabb ajándék, amely minden korosztály ékszerdobozában otthon van, elegáns és diszkrét, s ami a legfontosabb, milliónyi varáció van viseletére. Konzervatív, „városi” nagymamáknak klasszikusabb darabokat ajándékozzatok, például a kámea brossok valamelyikét – nekem a tenyésztett gyöngyös, barna bross tetszik leginkább, de tagadhatatlanul kecses a három virágos és a strassz-keretes változat is.

Érdekes története van a kámeáknak – nem valami női nevet rejt a megnevezés, féldrágakőbe vésett domborművet jelent és már az ókorban elterjedt volt. Noha féldrágakövek a kámeák alapjai, ezeket egyszerű használati tárgyakként, semmi esetre sem ékszerekként viselték a patríciusok és kereskedők. A kámeákat pecsételésre használták már a mükénéiek (az ókori görögök előtti földközi tengeri civilizáció), de elterjedt eszköz volt a görög városállamokban, Egyiptomban és a Római Birodalomban is. A gótika „humanizmusát” bizonyítja, hogy a kámeákat a 13-14 században a ma ismert formában, brossként „forgalmazták”. Persze, a maiakhoz viszonyítva monumentális a méretük, s csupa drágakő keretezte az aprócska domborművet.

Ezek után már azon sem csodálkozom, hogy legnépszerűbb a neoklasszicita Angliában lesz, amikor az ókori klasszikus formákat és motívumokat idealizált, letisztult stílusban sorozatgyártmányokként népszerűsítik. A ma ismert kámea brossoknak ezek az ősei.

Egy ilyen múltú darabnak nem hiszem, hogy valaki is ellentmondana. Álló gallérú csipkeblúzzal még most is a belle epoque formavilágát idézi.

De ha a nagyi nem rajong a klasszicizmusért, meglephetitek a fehér strasszos pillangóval vagy a színes kristályos virágcsokorral.

Az édesanyák ajándékának megválasztásánál „fiatalosabb”, merészebb formákat is számba vehettek. Sok anyukáról tudok, akik az ezüst elefántot és a színes strasszos teknősbékát viselnék szívesen.

Előbbi enyhén orientalista, exotikus, de jól talál a klasszikus darabokhoz. Fehér inggel nem fogsz mellé! A teknőc vidámabb, dinamikusabb és – még ha elsőre hihetetlen is – számtalan módon viselheted. Most, hogy a nyár jön és majdnem biztos, tengerparti nyaralást terveztek, ideális fürdőruha-kiegészítő, de kalapra tűzhetitek, ha kéznél van, a lubickolásról elmaradhatatlan voál sálat könnyen toppá vagy szoknyává alakíthatjátok. …

Anyák napjára gyöngysort, medált is ajándékozhattok. A legfontosabb szempont mindig a megajándékozott stílusa legyen. Ne végy gyöngysort olyan anyukának vagy nagyinak, akinek idegen ez a bizsu, ne végy szerény, visszafogott medált annak, aki a feltűnő, gazdagon kígyódzó gyöngysorokat szereti.

Én az anyáknapját a konzervatív értékekkel asszociálom, ezért úgy érzem, erre a napra klasszikus darabokat illik ajándékozni (de hangsúlyozom, a megajándékozott stílusa az elsődleges, minden más esztétikai és illemtani szempont másod-harmadlagos). „Anyáknapi” nyakék például a fekete üveg-gyöngysor kristályokkal, az aranyszínű üveggyöngy-szett, a fehér, négysoros nyakék, vagy a fekete tenyésztett gyöngysor.

Diszkrétebb, visszafogottabb természethez inkább a medál illik – a divatos nagyikhoz, anyukákhoz is. A fekete köves nyaklánc minden korosztályhoz talál, nagyon elegáns és mintha mesélne valamit a 20-as évek jazz-őrületéről és a charleston.

A Swarovski-pávák – a színes kristályos és a fehér kirstályos minden tekintetet a nyakra vonzanak. Tetszelgő bizsuk, fiatalos, rafinált darabok. A nagyon visszafogott egyéniségeket zavarhatja hivalkodó pompájuk, inkább vidám, energikus anyukáknak ajándékozd.

Találtam egy vintage stílusú darabot: az aranyszínű fémre fűzött lila kristályos medált. Aki ilyent ajándékoz, biztos lehet benne, a megajándékozott anyuka, nagymama ünnepi öltözete örökdarabjába fektetett be. Esti, formális öltözethez és koktélruhákhoz talál leginkább, de vasárnapi ebédek fennséges kiegészítője.

Az ilyen-olyan világnapok, sátoros ünnepek csak az ajándékozás alibijei. Nem kötelező, de a világ legszebb gesztusa – ha szívből jön.

Legutóbb megtekintett termékek
Szűz csillagjegyes medál, nemesacélból
Szűz csillagjegyes medál, nemesacélból
255 Ft 1491 Ft
Türkizkék kristályos ékszerlánc, aranyszínű, 0.3 cm
Türkizkék kristályos ékszerlánc, aranyszínű, 0.3 cm
560 Ft/100 cm ≈ 5.6 Ft/cm
Pandora típusú gyöngy, henger forma, ezüstszínű, 1.5 cm
Pandora típusú gyöngy, henger forma, ezüstszínű, 1.5 cm
542 Ft/20 db ≈ 27.1 Ft/db
Szerelmes Snoopy kulcstartó
Szerelmes Snoopy kulcstartó
285 Ft 1250 Ft
Rózsaszín kristályos ékszerlánc, aranyszínű, 0.3 cm
Rózsaszín kristályos ékszerlánc, aranyszínű, 0.3 cm
560 Ft/100 cm ≈ 5.6 Ft/cm
Vízöntő csillagjegyes medál, nemesacélból
Vízöntő csillagjegyes medál, nemesacélból
255 Ft 1491 Ft
Bársonyos anyaggal bevont ékszerlánc, piros, 12 x 7 mm
Bársonyos anyaggal bevont ékszerlánc, piros, 12 x 7 mm
1210 Ft/100 cm ≈ 12.1 Ft/cm
Pillangó akril gyöngy, fazettált, ezüstszínű, 3 x 2.3 cm
Pillangó akril gyöngy, fazettált, ezüstszínű, 3 x 2.3 cm
667 Ft/20 db ≈ 33.35 Ft/db
Talpas szerelőpálca, fekete, 2.2 cm
Talpas szerelőpálca, fekete, 2.2 cm
1460 Ft/250 g ≈ 0.473 Ft/db
250 g≈3086. db